Forstå modermærkekræft: Tegn og risikofaktorer
Lær mere om modermærkekræft, og hvordan du selv kan gøre en betydelig indsats for at forebygge alvorlig sygdom.
Hvad er modermærkekræft, og hvem er i risiko?
Modermærkekræft, også kaldet malignt melanom, er en type hudkræft som opstår i pigmentceller, ofte i modermærker – også kaldet skønhedspletter.
Modermærkekræft kan forekomme hvor som helst på huden, men ses mest hyppigt på ansigt og hals samt – hos kvinder – ben og – hos mænd – bryst og ryg.
Risikoen for malignt melanom stiger generelt med alderen, og forekomsten er større blandt ældre mennesker, men modermærkekræft er faktisk den hyppigste kræftform blandt de 15-34-årige. I 2022 blev der konstateret ca. 3.000 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark, hvoraf ca. 140 tilfælde var blandt unge mellem 15-34 år.

I løbet af de seneste 30 år er antal tilfælde af modermærkekræft mere end tredoblet. Dette giver Danmark en 2. plads på listen over lande med flest tilfælde af modermærkekræft pr. indbygger.
Heldigvis er mulighederne for at blive helbredt gode, hvis sygdommen bliver opdaget tidligt. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på egne og kæres modermærker og reagere, hvis man har mistanke om kræftsygdom.
Tegn på modermærkekræft
Et nyligt opstået modermærke, eller et modermærke der ændrer sig i størrelse, form eller farve, kan være et modermærke med kræftsygdom. ABCDE-reglen kan bruges som rettesnor til at hjælpe med at identificere modermærkekræft:

A er for asymmetri
Den ene halvdel af et modermærke matcher ikke den anden.

B er for border (grænse eller kant)
Modermærkets afgrænsninger er uregelmæssige, bølgede, takkede eller dårligt definerede.

C er for color (farve)
Farven på modermærket er ikke den samme overalt og kan omfatte forskellige nuancer af brun eller sort, nogle gange med pletter af pink, rød, hvid eller blå.

D er for Diameter
Modermærker med sygdom er normalt større end 6 millimeter i størrelse, som svarer cirka til størrelsen af enden på en blyant, når det diagnosticeres. Det kan dog nogle gange være mindre.

E er for evolving (udvikling)
Modermærket ændrer sig i størrelse, form eller farve.
Hvis du observerer ovenstående i et eller flere modermærker, bør du opsøge læge.
Årsager til modermærkekræft
Der kan være flere risikofaktorer og årsager til modermærkekræft, herunder:
- Eksponering for UV-stråler på huden fra solen og/eller solarium. Dette er uden sammenligning den største risikofaktor.
- Alder. Malignt melanom er mere almindeligt hos ældre mennesker.
- Antal modermærker. Personer med mange modermærker og/eller med store eller atypiske modermærker kan have højere risiko.
- Genetik. Modermærkekræft kan være arveligt. Personer fra familier med flere tilfælde af modermærkekræft har let øget risiko.
- Udseende. Personer med lys hud og/eller mange fregner og/eller lyst eller rødt hår og/eller blå øjne er særligt udsatte.
- Tidligere patient. Personer, der tidligere har haft modermærkekræft, har større risiko for at få modermærkekræft igen sammenlignet med den øvrige befolkning.
Hvordan du kan minimere din risiko
Modermærkekræft kan ikke helt forhindres, men der er måder at sænke sin risiko betydeligt. Den bedste måde at mindske risikoen på er at beskytte sig mod overdrevne mængder UV-stråler, som kan beskadige hudcellerne. Faktisk kan 90% af modermærkekræfttilfælde forebygges ved simpel solbeskyttelse. Det gælder både beskyttelse mod solarium og almindeligt sollys.
Solariumbrug øger risikoen for at få modermærkekræft med 20%. Solarier er imidlertid farligst for unge, da risikoen for at få modermærkekræft er øget med 60%, hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år.
Derudover er det vigtigt, at beskytte sig mod UV-stråler fra solen. Kræftens Bekæmpelse har udviklet tre solråd, så du fortsat – med måde – kan nyde den naturlige sol og dens gavnlige virkninger, såsom produktion af D-vitamin og serotonin, som påvirker humøret positivt. Solrådene er lette at huske: Skygge – Solhat – Solcreme.

Søg skygge midt på dagen, hvor solens UV-stråler er stærkest.

Brug solcreme i rigelige mængder med minimum faktor 30.

Brug en solhat – gerne med bred skygge – til at beskytte de mest udsatte områder; ansigt, hoved, nakke og ører.
Har du spørgsmål angående forebyggelse mod eller risiko for modermærkekræft eller mistanke om sygdom, kontakt da altid din læge.
DK-NON-01623 // maj 2025